Earth Overshoot Day op de retour

We “vieren” vandaag Earth Overshoot Day, de dag waarop we voor dit jaar met z’n allen evenveel grondstoffen hebben opgesoupeerd als de Aarde in een jaar kan opbrengen. Om aan onze huidige levensstijl te voldoen hebben we eigenlijk 1,7 planeten nodig aldus de Redactie.

Het moet zowat twee jaar geleden zijn dat wij voor het eerst hoorden over deze merkwaardige verjaardag (toen wel nog op 13 augustus). Toegegeven we stonden er nooit eerder bij stil dat wijzelf ook een deel van het probleem zijn. Op reis gaan, spullen kopen en weggooien, het gevulde etenskarretje aan de kassa in de supermarkt. Het zijn de dagelijkse dingen die we geleerd hebben om te doen.

En toch kan het ook anders. Vorig jaar op wereldreis zagen wij het voor onze ogen gebeuren. Hoe mensen aan de overkant van de wereld met minder – vaak ook met veel te weinig middelen – toch vindingrijk genoeg waren om met het weinige dat ze hebben een waardenvol leven op te bouwen. We dachten toen vaak aan de vele ongebruikte dingen in onze kasten …

We zijn intussen een jaar terug en veel van deze spullen zijn nog niet uit de dozen gekomen. Onze levensstijl hebben we aangepast, we zijn nu vegetariër, gooien geen etensresten meer weg, nemen liever het openbaar vervoer dan de auto en wat kledij betreft daar kunnen we de volgende jaren nog mee verder.

Maar deze kleine dingen zijn een persoonlijke keuze, een keuze die almaar meer jonge en minder jonge mensen maken. Ze maken een verschil, maar het is niet genoeg. Grote structuren kunnen vaak geen drastische keuzes maken omdat ze er de middelen niet voor hebben.

Het businessmodel ‘alles voor de winst’ blijft nog steeds overeind, maar wordt stilaan ingehaald door modellen die ‘mens, planeet en winst’ met elkaar verbinden. Dat model inspireerde ons om onze zaak op te bouwen en zo een steentje bij te dragen aan een duurzame humane samenleving.

Wat doen we dan? We begeleiden scholen om via crowdsourcing middelen bij elkaar te halen om de fossiele energie terug te dringen en te vervangen door zonnestroom.
Zonnestroom door mensenkracht www.effekt.be

Wat we met zijn allen hebben gecreëerd kunnen we samen ook terug oplossen. Wil je zelf ook bijdragen aan een betere wereld. Vind inspiratie op http://www.overshootday.org/

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *